Ai Weiwei, #SafePassage, 2015


lr_exhibition_safepassage_ai_weiwei_c_foam_2016_photo_anne_van_der_weijden__2__RezWT_W1600_H1200_H1200_Q85 

Ai Weiwei, #SafePassage, 2015

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei noemt de vluchtelingencrisis de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij vindt dat de mensen, net als in de Tweede Wereldoorlog, de ogen sluiten voor de ellende. De crisis wordt genegeerd en mensen laten het gebeuren.

Sinds 2015 verblijft Ai Weiwei veel in vluchtelingenkampen in landen zoals Griekenland, Turkije, Frankrijk, en Syrië. Hij heeft in de kampen duizenden foto’s gemaakt met zijn Iphone. In de tentoonstelling #SafePassage in het FOAM museum Amsterdam zijn de foto’s als behang voor de muren van meerdere kamers gebruikt. Duizenden foto’s van kampen omringden de bezoekers van de tentoonstelling. Opvallend is dat veel van de foto’s selfies zijn. Hiermee maakt Ai Weiwei een link met de selfiecultuur en de wijze waarop de maatschappij tegenwoordig met social media omgaat.

 

ai-wei-wei-safe-Passage-5-1