Gunther von Hagens, Body worlds


Body-Worlds-2

 

Gunther von Hagens, Body worlds

In onder andere Amsterdam staat het museum Body Worlds van Gunther von Hagens. Hier zijn meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen te zien. De lijken zijn versneden, geprepareerd en als kunstwerk tentoongesteld. Volgens von Hagens tonen deze werken de complexiteit, de veerkracht, en de kwetsbaarheid van ons lichaam.

Hoewel Body Worlds zelf de schoonheid en de complexiteit van het menselijk lichaam als onderwerp heeft, raakt de tentoonstelling voor veel mensen ook aan ethische onderwerpen als eigendom van eigen lichaam. Von Hagens is eerder aangeklaagd met betrekking tot de herkomst van de tentoongestelde lichamen. Von Hagens beweerde al zijn lijken via donatie te krijgen, maar dat bleek niet geheel waar te zijn. Sommige lichamen waren van Chinese gevangenen die hier nooit toestemming voor gegeven hadden. Ook veel gelovigen hebben kritiek op het werk van Gunther von Hagens. Zij geloven dat het lichaam niet naar het hiernamaals kan als het wordt bewerkt.