Nick Cave, Soundsuits, 2012 – 2015


Nick Cave, Soundsuits, 2012 – 2015

Het werk van Nick Cave zweeft tussen performance, mode en sculptuur. De Soundsuits zijn hier een perfect voorbeeld van: draagbaar, beweeglijk, maar soms ook statisch. De naam is ontstaan door zijn eerste Soundsuit ooit, uit 1992, gemaakt van takjes. Het pak was in eerste instantie niet ontworpen om te dragen. Toen Cave het pak uiteindelijk aantrok, kwam hij erachter dat het materiaal geluid maakte wanneer hij bewoog.

Volgens Cave zijn de Soundsuits als een tweede huid die leeftijd, ras, klasse en gender verbergen. Daarnaast zijn ze een middel om enthousiasme en creativiteit te laten bloeien. Niet alleen de drager wordt bevrijd, maar ook de toeschouwer kan kijken zonder oordeel. De Soundsuits zijn bij verschillende performances en dansen gebruikt. De artiesten die de pakken hebben gedragen bevestigen dit bevrijdende gevoel.

Bekijk hier een video van het werk van Nick Cave: