Henk Wildschut, From Jungle to City, 2016


300dpi_calais_eritrees_orthodox_church_july_2015_c_henk_wildschut_RezWT_W1600_H1199_H1199_Q85

Fotograaf Henk Wildschut bezocht vanaf 2005 regelmatig Calais, een havenstad in Frankrijk waar vluchtelingen wachten op een kans om naar Groot-Brittannië te gaan. Zijn eerste project over Calais heet Shelter en speelt zich af voor de vluchtelingencrisis. Het tweede project, From Jungle to City, gaat over de plek in Calais die de vluchtelingen uiteindelijk aangewezen kregen door de regering. Deze plek wordt ook wel The Jungle genoemd. Wat Wildschut opviel is dat deze jungle zich langzamerhand steeds meer vormgaf als een stad. Waar het  eerst nog bestond uit tentjes en zeilen, werd het later een stadje met winkeltjes en gebedshuizen. In deze foto- en filmserie focust Wildschut zich op de eerste ‘slum city’ van Europa en de bewoners die deze in rap tempo hebben opgebouwd.

De gehele transformatie van The Jungle heeft Wildschut gebundeld in het boek Ville de Calais (2017). In deze korte film laat bladert hij door het boek en geeft hij extra achtergrondinformatie:

Het gehele project From Jungle to City (Ville de Calais) kun je hier bekijken. 

foam-editions-henk-wildschut-uit-de-tentoonstellin Henk-Wildschut-Calais-from-jungle-to-city-01 Calais-July-2015-C-Henk-Wildschut