Black Swan, Darran Aronofsky, 2010


Black swan

Black Swan is een Amerikaanse psychologische thriller uit 2010, geschreven en geregisseerd door Darran Aronofsky. Het verhaal gaat over een balletgezelschap in New York dat een productie van het Zwanenmeer gaat doen. De danseres Nina krijgt de hoofdrol en moet zichzelf hiervoor tot het uiterste pushen. Het gaat zover dat ze zichzelf pijn gaat doen en zichzelf verliest in de rol. Je wordt meegenomen in haar hallucinaties en psychoses, en weet als kijker niet meer wat echt gebeurt en wat niet. Het is een aangrijpende film over de heftige wereld van ballet, waar je altijd meer moet doen dan mogelijk is. De film toont hoe onze idealen niet haalbaar zijn, en wat voor gevolgen het nastreven van deze onhaalbare idealen heeft.

https://www.volkskrant.nl/recensies/black-swan~a3863375/