Rosas danst Rosas, Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas, 2017


In 1983 brak choreografe Anne Teresa de Keersmaeker internationaal door met de dansvoorstelling Rosas danst Rosas, een voorstelling die ondertussen een ijkpunt is geworden in de geschiedenis van de postmoderne dans. Later, in 1997 is er een filmversie gemaakt van deze choreografie. Deze is wereldwijd verspreid en op die manier is de choreografie door talloze dansgroepen overgenomen. Zelfs Beyoncé heeft voor haar videoclip ‘Countdown’ vele videobeelden van Keersmaeker’s choreografie letterlijk overgenomen, alhoewel Beyoncé zelf zegt dat ze enkel geïnspireerd is door de film. In 2017 herneemt Keersmaeker haar eigen voorstelling, en treedt ze hiermee op over de hele wereld. De voorstelling blijft hedendaags door de abstracte bewegingen die de vier danseressen opnieuw en opnieuw blijven herhalen en zichzelf zo uitputten.

Een vergelijking van Beyoncé’s clip met Rosas: