Outrospectre, Frank Kolkman, 2017


Kunstenaar en product designer Frank Kolkman heeft een machine ontwikkeld waarmee je een bijna dood ervaring kunt opwekken. Een eerder onderzoek wees uit dat mensen met een bijna dood ervaring over het algemeen minder bang voor de dood waren geworden. Door deze ervaring op te kunnen wekken hoopt Kolkman hiermee mensen met een terminale ziekte te helpen om over hun angst voor de dood te komen.

De machine werkt met een robot die in verbinding staat met een persoon door middel van een VR bril en 3D microfoon. De zintuigen van dat persoon worden daardoor verplaatst naar de robot. De robot rijd vervolgens weg van het persoon en diegene ziet zichzelf dan als het ware vanuit een tweede perspectief, wat een out-of-body ervaring moet simuleren.

https://www.dezeen.com/2017/11/23/frank-kolkman-outrospectre-near-death-experience-virtual-reality-technology-robots-health/

https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1276278~ermi-van-oers-en-frank-kolkman~.html (vanaf 20 min)