Guilty Landscapes, Dries Verhoeven, 2016


Schrijver en kunstenaar Armando (1929) bedacht het begrip ‘schuldig landschap’ als benaming voor omgevingen waarin de sporen van oorlog en gruwelheden niet meer te zien zijn, maar die er wel hebben plaatsgevonden. In 2016 gebruikte beeldend kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven deze naam voor zijn serie installaties.

De video-installatie wordt in een afgesloten ruimte aan één bezoeker getoond. De bezoeker komt in contact met een persoon die wij normaal gesproken op het journaal zouden zien; iemand uit de sloppenwijken van Port-au-Prince, een textielbewerkster uit een fabriek in China. Deze persoon maakt contact met de bezoeker, en door de grootte van de installatie lijkt dit contact bijna lijfelijk. En wegzappen kan in dit geval niet, als bezoeker met je de confrontatie aangaan.