Zo begin je een revolutie, Nadja Tolokonnikova, 2017


Lid van de anti-Poetin-punkband Pussy Riot. Kunstenaar. Politiek activist. Filosofiestudent. En oud-gevangene van een Russisch strafkamp. In 2012 werd ze door de Russische regering schuldig bevonden aan “door religieuze haat gevoed hooliganisme” en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Deze straf zat ze uit in een werkkamp waar ze onder barre omstandigheden 16 uur per dag uniformen voor Russische militairen moest naaien.

Ook na haar gevangenisstraf zette Tolokonnikova de strijd voor het vrije woord voort en schreef het handboek ‘Zo begin je een revolutie’. Het boek is gebaseerd op haar dagboekaantekeningen uit haar tijd in het werkkamp en bevat 200 tips voor aspirant-rebellen. Tip 200: “Als je iets wilt veranderen, kom dan van je kont af. Het is hier zelfbediening.”