Carne y Arena (Flesh and Sand), Alejandro Gonzalez Iñárritu, 2017


Regisseur en Oscarwinnaar Alejandro Gonzalez  Iñárritu creërde in 2017 voor het beroemde internationale filmfestival Cannes een virtualreality-installatie over de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Hij baseerde het ontwerp van de installatie op interviews die hij had met vluchtelingen uit Mexico en hun persoonlijke verhalen met hem deelden.

In de installatie sta je in de schoenen van een vluchteling die de grens probeert over te steken. Je loopt door het zand en tussen de kledingstukken die honderden vluchtelingen eerder hebben achtergelaten. Het is Iñárritus bedoeling dat je hetzelfde ervaart als de vluchtelingen die hij interviewde. In zijn installatie voel je je gedesoriënteerd, bang, en onzeker. En krijg ook jij een geweer van border security op je gericht.