Cope, Monique Duurvoort / MDDance, 2011


 

In COPE onderzoekt choreografe Monique Duurvoort identiteit en identiteitsvorming, en geschiedenis en gedrag. Ze verbindt historische patronen met de multiculturele samenleving. Vijf dansers staan in moderne, zwarte kleding in een arena van moderne witte bankjes. Hun kleding is niet individueel maar ook niet universeel. De vormgeving is modern maar de muziek verwijst naar het verleden. In beeld en beweging lopen heden en verleden steeds meer door elkaar.

Duurvoort liet zich inspireren door de Amerikaanse illustrator Norman Rockwell (1894- 1978), die bekend staat om zijn afbeeldingen van de perfecte American Dream-maatschappij. Duurvoort koos echter ‘The Problem We All Live With’, waarop een klein meisje begeleid wordt door politieagenten: Ruby Bridges, het eerste zwarte meisje op een blanke school in gesegregeerd Amerika.