Loving Vincent, Dorota Kobiela & Hugh Welchman, 2017


 

Het maakproces van de animatiefilm ‘Loving Vincent’ was monnikenwerk: 125 kunstenaars beschilderden in zeven jaar tijd met de hand 66.960 frames gebaseerd op de schilderijen van Vincent van Gogh. Een tijdrovend klusje, maar ook uniek. Want de frames vormen samen de eerste compleet geschilderde speelfilm.

De film speelt zich af kort na het overlijden van Van Gogh. In de film volgen we Armand Roulin, die van zijn vader, postbode Joseph, de opdracht krijgt  Van Goghs laatste brief aan diens broer Theo te bezorgen. Roulin probeert gaandeweg de raadsels rondom Van Goghs dood – want was het wel zelfmoord? – te ontcijferen. Een detectiveverhaal. Maar de makers wilden vooral een film maken waarvan de vormgeving Van Goghs temperament en zijn kunstvisie tentoonspreidt.