Nika, Hannah van Binsbergen, 2017


In 2017 was Hannah van Binsbergen met haar 24 jaar de jongste winnaar ooit van de VSB Poëzieprijs, die zij ontving voor haar debuutbundel ‘Kwaad gesternte’. De Russische Nika Toerbina (1974 – 2002) was er als gelauwerd dichteres nog eerder bij: zij debuteerde op 10 jarige leeftijd en was een van de grootste dichttalenten van de Sovjet Unie. In 2002 pleegde zij zelfmoord.

Voor de hoorspelserie ‘Fluiten in het donker’ schreef Van Binsbergen een auditieve ode aan de getroebleerde Toerbina. De aflevering  ‘Nika’ plaatst het werk van Toerbine in de vergane tijd van de hoogtijdagen van de Sovjet Unie. Als hoorspel luidt de aflevering daarnaast nieuw leven in een decenniaoude traditie; Van Binsbergen is de eerste die poëzie als hoorspel inzet.

 

Hannah van Binsbergen

Nika Toerbina