Hummelinck Stuurman Producties, Achter het Huis, 2017


 

‘Achter het Huis’ wordt omschreven als een “eigentijdse toneelvoorstelling gebaseerd op het dagboek van Anne Frank”.  De tekst, geschreven door romanschrijver Ilja Leonard Pfeiffer, maakt van de heilige Anne Frank een eigentijdse meisje: vlot en eigenzinnig, iemand die graag schrijft, nieuwsgierig is naar jongens en niet vies is van scheldwoorden.

De makers plaatsen niet alleen Anne, maar ook het verhaal in het hier en nu. De benaming Joden wordt vermeden (de personages spreken over “ons volk”). Nazi’s worden evenmin benoemd; zij heten de bezetter. Het decor van hekwerken roept niet alleen het beeld van het achterhuis op, maar ook dat van gevangenissen en vluchtelingenkampen.  De keuzes zijn controversieel: bij bekendmaking dreigde het Anne Frank Fonds in Bazel met een rechtszaak.