The Killing of a Sacred Deer, Yorgos Lanthimos, 2017


 

´The Killing of a Sacred Deer’ is als een Griekse tragedie: het draait om schuld, onheil, en wraak. Het perfecte leven van chirurg Steven Murphy verandert volledig als een vreemdeling een rekening komt vereffen. Zoals Agamemnon zijn dochter moest offeren als boetedoening voor het doden van Artemis’ hinde, moet ook Murphy boete doen voor zijn misstap.

Net als Griekse tragedies een vaste structuur hadden, zo heeft ook regisseur Yorgos Lanthimos vaste regels voor zijn films. Uitgangspunt is een absurde stijl: acteurs spreken monotoon over gevoelige onderwerpen als lichaamshaar en lichaamssappen, en personages leven in een dogmatische wereld waarin de samenleving altijd op afspraak en volgens strenge regels wordt geconstrueerd. Films zijn een constructie en moeten daarom los zijn van de realiteit.