Missie Márquez, Karlijn Kistemaker, 2015


Karlijn Kistemaker kon haar opleiding tot theatermaker financieren dankzij haar oudoom Kees. Zij was erfgenaam van de royalties die hij ontving voor zijn vertaling van de literaire familiekroniek ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Kistemaker had een bijzondere band met Kees.

Na lang uitstellen (het is een dikke pil) las ze eindelijk de vertaling. Het was voor haar een openbaring en ze besloot er een voorstelling over te maken. In ‘Missie Márquez’ onderzoekt Kistemaker haar eigen familiegeschiedenis aan de hand van het boek en de stijl van García Márquez . Ze toont de werkelijkheid samen met parallelle werkelijkheid. Een waarin fantasie en realiteit hand in hand gaan, en die je kan zien als je erin gelooft.