Het Pauperparadijs, Tom de Ket, 2016


 

Tom de Ket maakte tijdens de recente financiële crisis een theatervoorstelling over het corrupte bankwezen. In 2016 creëerde hij ‘Het Pauperparadijs’, over de heropvoedingskampen in Drenthe in de 19e eeuw, waar straatarme stadsgezinnen naartoe werden gestuurd om ze aan het werk te zetten en uit de armoede te halen. Volgens De Ket net zo actueel als zijn voorstelling over het bankwezen,  omdat sociale ongelijkheid ook in de huidige maatschappij aanwezig is.

In de voorstellingen worden de verhalen uit de 19e eeuw door een verteller verbonden aan de 21e eeuw. Hij haalt de voedselbanken aan  (“de huidige pauperparadijzen”), de participatiemaatschappij en de bed-bad-en-broodregeling. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek, en werd opgevoerd op het terrein van de vroegere heropvoedingskampen.