Smartphone Orchestra, Wildvreemd, 2017


Het project ‘Smartphone Orchestra’ van Wildvreemd, een lab voor innovatieve mediabeleving,  is een project waarbij het publiek in een concertzaal via zijn smartphone een bijdrage kan leveren aan een muziekstuk. Het werkt zo: Iedereen in de zaal download de speciale Smartphone Orchestra app en zet het geluid van zijn mobieltje hard aan. De app zorgt er dan voor dat verschillende partijen van het muziekstuk verdeeld worden over de mensen in de zaal. Alle mobieltjes in de zaal spelen vervolgens samen, als een echt orkest, het hele muziekstuk.  

De oprichters van Wildvreemd streven ernaar om mensen door middel van technologie bij elkaar te brengen. Waar mobieltjes er normaal gesproken voor zorgen dat iemand zich afzondert van alles wat er om hem heen gebeurd, zorgt het Smartphone Orchestra er juist voor dat mensen met elkaar in verbinding staan en samen een ervaring delen.