Deep, Amber Jae Slooten, 2018


Modeontwerper Amber Jae Slooten gaat op een niet-traditionele manier te werk, ze werkt namelijk enkel met een computer. Haar collectie Deep bestaat niet uit fysieke kledingstukken, maar uit een serie animaties van avatars die in een virtuele wereld de kledingstukken showen. De wapperende gewaden bestaan alleen in de computer, maar zijn niet te onderscheiden van echt. Door video’s van modeshows van andere ontwerpers te analyseren kan een programma door algoritmen berekenen hoe een bepaalde stof valt en beweegt. Zo kan Slooten door een enkele muisklik een kledingstuk in een andere soort stof maken.

De mode-industrie is de op één na vervuilendste industrie op aarde. Amber Jae Slooten schaamde zich ervoor dat ze hier een bijdrage aan leverde, en besloot daarom naar een duurzame oplossing te zoeken. Doordat haar ontwerpproces geheel digitaal is worden er geen grondstoffen verspild. Ook kan ze haar ontwerpen met de hele wereld delen zonder dat deze continu vervoerd hoeven te worden. Het statement van Amber Jae Slooten is: “Mode hoeft niet fysiek te zijn om te bestaan”.

https://www.thefabricant.com/deep-faster-fashion