New Stuff, Erik Stehmann, 2018


In de afgelopen jaren is ontwerper Erik Stehmann aan meer projecten begonnen dan hij kon voltooien. Voor de DutchDesignWeek 2018 heeft hij veel van die projecten waar hij ooit aan was begonnen toch afgemaakt. Zijn ontwerpen zijn niet te serieus en gaan allemaal over spelen. Hij heeft bijvoorbeeld een geweer waarmee je papieren pijltjes kan blazen gemaakt van koper, verguld met echt goud. Ook heeft hij een klein bootje gemaakt voor zichzelf. “Ik heb een klein huisje, een klein autootje, dus daar hoort een klein bootje bij” zegt hij zelf in een fragment van de VPRO Toekomstbouwers.

Hij is van mening dat (jong)volwassenen eigenlijk nog steeds heel veel speelgoed hebben, zoals een auto of een mobiel, alleen zien ze het niet meer als speelgoed. Hij stelt dat zijn design speelgoed ís, daarmee bevraagt hij onze waarde die we aan spullen en design hechten.