Yokhor, Natalia Papaeva, 2018


Yokhor is een performance-film waarin Natalia Papaeva een fragment van een lied uit haar kindertijd zingt. Het lied is repetitief van aard; twee zinnen in een onbegrijpelijke taal worden de hele tijd herhaald. In het begin zingt Papaeva kalm en sereen, maar later is er steeds meer emotie te horen in de klanken. Op een gegeven moment zingt ze niet meer maar schreeuwt ze het uit. Later keert de kalmte weer terug en klinkt het lied liefelijk. Naast de emotionele toestand van Papaeva verandert ook het tempo en het ritme van het lied steeds, waardoor de twee zinnen nooit hetzelfde klinken.

Natalia Papaeva komt oorspronkelijk uit Buryatia, een land in Siberië. Haar moedertaal is het Buryat. Deze taal is, samen met 2600 talen wereldwijd, aan het uitsterven. Daarmee gaat ook een gedeelte van de oorspronkelijk cultuur verloren, zoals het vertellen van volksverhalen en zingen van traditionele liederen. In het werk Yokhor zingt Natalia Papaeva de enige twee zinnen in het Buryat die ze zich nog kan herinneren.