Shadows in Paradise, Tereza Ruller/The Rodina, 2016


Voor het werk ‘Shadows in Paradise’ doet Tereza Muller een performance waarin ze verschijnt als menselijke poster. Ze heeft oranje stippen op haar wangen en lippen en draagt een gewaad met groene en oranje vlekken. De performance richt zich op collectieve angsten die in de samenleving heersen en aangewakkerd worden door de massamedia. Voorbeelden van deze angsten zijn een nucleaire oorlog, immigranten, kunstmatige intelligentie, de financiële crisis en terrorisme. Gelukkig kunnen we onszelf trainen om deze angsten te overwinnen, luidt de boodschap. Als een soort anti-angst-priester leidt Muller een ritueel die ze zelf omschrijft als een collectieve straat-therapie sessie. Het ritueel helpt ons om onszelf te bevrijden van onnodige angsten en weer genuanceerder na te denken over bedreigingen voor de samenleving.

Tereza Muller is onderdeel van het design duo The Rodina. Zij maken performative design: een samenkomst van grafisch ontwerp en performance. Grafisch ontwerpers zien hun vakgebied vaak als het ontwerpen van een ééndimensionaal oppervlak; zoals een poster. Volgens The Rodina kan grafisch ontwerp veel meer zijn; het kan een aanleiding zijn voor actie, beweging en participatie.

http://cargocollective.com/thesmallmuseum/8-Jan-21-Feb-2016-Tereza-Ruller

https://eyeondesign.aiga.org/graphic-design-as-performance-art/