Zielsveel, Manouk Coenders, 2018


‘Zielsveel’ bestaat uit  drie ‘fabrics’, kledingstukken, die de basis vormen voor een performance. Door middel van een stappenplan krijgen deelnemers instructies over handelingen die ze moeten uitvoeren. Er ontstaat een ritueel waarbij kledingstukken op specifieke wijze  worden aangetrokken, aan elkaar worden geknoopt en vervolgens weer van elkaar losgemaakt worden.

Het doel van deze performance is om via een gezamenlijke ervaring een dialoog aan te wakkeren over orgaandonatie. Toen een familielid van modeontwerper Manouk Coenders een orgaandonatie onderging, werd er vooral gepraat over de medische kant van de donatie. Coenders mistte informatie over de menselijke en emotionele kant van het proces.  In ‘Zielsveel’ staat de relatie tussen de donor, de dokter en de ontvanger centraal. De kledingstukken stellen de deelnemers in staat om het geven, doorgeven en ontvangen zelf te ervaren.

http://manoukcoenders.com/project/zielsveel2