Sky of Brooklyn – Digging a hole in Beijing, Wang Gongxin, 2017


‘Sky of Brooklyn, Digging a hole in Beijing’, van Chinese kunstenaar Wang Gongxin is een gat in de grond met daarin, op de bodem, een videoscherm. De grond is betegeld en een aantal tegels liggen als een losse deksel op de grond. In dit gat is op het scherm de lucht van Brooklyn te zien. Bij de installatie hoort een audio fragment waarin Wang het publiek vragen stelt als: Waar kijk je naar? Wat is er te zien? Er zijn wolken in de lucht, dat kun je toch overal zien?
Wang wordt, door zijn vernieuwende ideeën en toepassingen van beeld, gezien als de pionier in China op het gebied van video art. Hij maakt verschillende video-installaties die over de hele wereld te zien zijn. Het kunstwerk geeft als vraag: waarom kijk je naar kunst?

http://chinaheritage.net/journal/chinas-art-of-containment/