Disappearing acts, Bruce Nauman, 2018


‘Disappearing acts’ van Bruce Nauman is een expositie waarin alleen werken staan die werken met negatieve ruimte. Wat betekent dat hij dingen weglaat, en daardoor kunst maakt. Zijn aanwezigheid is dus te zien in de afwezigheid van een deel van het geheel. In een bepaald beeld laat hij bijvoorbeeld een fotoserie zien van beelden, maar uit elk beeld zijn stukken wit gelaten. Zo fragmenteren de benen en worden de negatieve delen, de witte delen dus, ingevuld door de verbeelding. Bruce Nauman werkt al zijn hele leven met deze negatieven, hij maakt kunst door delen weg te laten of te verbergen. Volgens Nauman wordt terugtrekken een kunstvorm, dingen weglaten vervreemdt het beeld en laat de mens zijn verbeelding gebruiken.

https://www.volkskrant.nl/de-gids/disappearing-acts-omspant-bruce-neumans-hele-leven-en-laat-zien-dat-hij-zijn-jonge-versie-trouw-blijft-~bf831961/