Time Divisa, José Antonio Vega Macotela, 2006-2010


Time Divisa is een uitwisselingsproject dat kunstenaar José Antonio Vega Macotela organiseerde met de mannelijke bewoners van de Santa Martha Acatila gevangenis in Mexico City. Gedurende vier jaar bezocht Vega Macotela de gevangenis wekelijks en ontwikkelde hij een ruil-experiment gebaseerd op het principe ‘tijd voor tijd’: de kunstenaar voerde voor de gevangenen klusjes buiten de gevangenis uit terwijl zij kleine opdrachten voor de kunstenaar voltooiden. De uitwisseling vond steeds plaats op exact hetzelfde moment en de duur van de taken moest gelijk zijn. Vega Macotela won het vertrouwen van de gevangenen en slaagde erin om meer dan 300 uitwisselingen met hen te doen. Time Divisa werd zo een ​​alternatief economisch systeem, op basis van het enige bezit dat de gevangenen hadden: tijd.
Vega Macotela presenteert zijn project in de vorm van installaties waarin de door de gevangenen geproduceerde resultaten van de intercambio’s getoond worden. Intercambio 55 is een foto van een gevangene die in opdracht van Vega Macotela elk litteken op zijn lichaam voorzag van een uitleg over het ontstaan ervan. In ruil daarvoor bezocht  de kunstenaar de verjaardag van de moeder van de gedetineerde.

macotela