The Epitaph, Boccanegra 2018


In 1977 stuurde de NASA 2 berichten, voor mogelijk andere levensvormen, de ruimte in. Boccanegra vond deze boodschappen echter té rooskleurig en besloot zelf een eerlijke boodschap te maken. Want mocht het zo zijn dat andere levensvormen contact met ons proberen te zoeken dan kan dat duizenden jaren duren voordat wij daar iets van meekrijgen. Alleen hoe we nu met de aarde omgaan, bestaat de kans ook dat we er niet meer zullen zijn om deze boodschappen te ontvangen.

Zo heeft de kunstenaar zelf een poging gedaan om een eerlijk bericht te maken voor andere levensvormen. Hij heeft op een aluminium schijf een tekst gegraveerd. In de tekst benoemt hij hoe de mens als het ware aan zijn einde is gekomen door zijn eigen succes. Het was voor hem wel van belang dat deze schijf ergens gelegd zou worden dat er voorlopig nog wel zou zijn. De meest logische keuze voor hem was dan ook: een van de piramides in Egypte. De reden waarom is omdat deze al duizenden jaren bestaan en waarschijnlijk nog langer blijven staan.