Underwater sculptures, Jason deCaires Taylor 2015


De oceaan gebruiken als plek om je werk tentoon te stellen. Het klinkt als iets absurds maar toch is het de plek waar Jason deCaires Taylor zijn werk laat zien. Zo is de oceaan een plek waar per uur het licht anders valt en je een uniek gevoel van tijdloosheid ervaart.

De kunstenaar maakt sculpturen met een speciaal beton waarop koraal zich makkelijk kan hechten. We zien 5 mensen die letterlijk hun kop in het zand steken. Hier wil Taylor duidelijk maken dat dit nu precies is wat de mens aan het doen is als het gaat om het milieu en de zee. We steken onze kop in het zand en doen alsof er niks aan de hand is. Terwijl koraal massaal aan het sterven is en het zeeniveau aan het stijgen is.

Taylor heeft op verschillende plekken zijn beelden in de zee neergezet.Op deze plekken kan er gecontroleerd gedoken worden zodat er niks kapot gaat. Hij hoopt met zijn werken meer bewustwording onder mensen te krijgen over de zee. Zijn beeld met de 5 koppen in het zand is de meest gedeelde foto van de kunstenaar. Volgens Taylor komt dit omdat hij hier heel letterlijk laat zien wat de mens nu aan het doen is.