Cavalier Noir, Ekow Nimako 2018


Wanneer we aan lego denken zien we vaak een kleurenexplosie van blokjes in verschillende groottes en maten. Maar als je de Cavalier Noir ziet van Ekow Nimako zal je meteen opvallen dat het levensgrote ruiterstandbeeld bestaat uit één kleur: zwart.

Kom je nóg dichterbij dan zal je opmerken dat het beeld bestaat uit lego, om exact te zijn 80.000 blokjes. Het standbeeld stelt een jonge zwarte krijger voor. Volgens de kunstenaar worden zwarte helden nooit heroïsch afgebeeld. Terwijl dit bij witte historische helden wel gebeurt. Voor Nimako is het niet de eerste keer dat hij met zwarte blokjes lego standbeelden maakt. De keuze om met alleen zwart te werken is een bewuste geweest omdat representatie van zwarte mensen iets was wat hij miste in zijn jeugd.

https://www.vice.com/nl/article/mbyqv3/zwarte-lego-kunst