Youngthusaspaintings, Hajar Benjida 2016


Young Thug is een Amerikaanse rapper maar door het Instagram account youngthugaspaintings (66 duizend volgers), door de Nederlandse Hajar Benjida, wordt hij vergeleken met schilderijen.

Het principe is erg simpel. Zo is er een tweeluik waar aan de linkerkant een foto van de rapper te zien is en aan de rechterkant een schilderij dat vergelijkbare aspecten vertoont. De gelijkenis is soms angstaanjagend veel. Je kan je afvragen of hij zijn foto’s afleidt van de schilderijen of dat het puur toeval is. De tweeluiken laten je ook nadenken over originaliteit en een terugkerende geschiedenis. Zullen er over 100 jaar weer nieuwe combinaties mogelijk zijn met nieuwe technieken?


Het account is ontstaan na een schoolopdracht die Benjida tot de avond voor de presentatie voor zich uit had geschoven. Na de presentatie waren haar klasgenoten erg enthousiast en zo is ze doorgegaan met het combineren van de foto’s. Al op de middelbare school had Benjida interesse in kunstgeschiedenis en wist ze van zichzelf dat ze een fotografisch geheugen had. Wanneer ze een foto van Young Thug heeft gaat ze eerst grafen in haar geheugen of toch op zoek op het internet. Zo is Benjida inmiddels erg kritisch geworden op het selecteren van de werken. Het gaat haar nu niet alleen om de pose maar kleur en gezichtsuitdrukking worden ook meegewogen.

https://www.instagram.com/youngthugaspaintings/?hl=nl