Schoppen, Judith Faas 2018


Schoppen lijkt in eerste instantie op een normale voetbalwedstrijd. Zo zien we 22 spelers op het veld en is er een scheids. Er worden spelsituaties nagespeeld en er wordt ook gezongen en gedanst. De voorstelling Schoppen is theater op locatie. Het speelt zich namelijk af op het bekende voetbalveld.

Judith Faas, de maker van de voorstelling, vertelt dat de voorstelling gaat over discriminatie binnen het voetbal en dat er niks mis is met anders zijn en dat buitengesloten worden echt niet oké is. Dat zijn onderwerpen die allang bekend zijn, maar helaas nog steeds voorkomen in sport waaronder voetbal. Faas deed uitgebreid onderzoek bij het maken van de voorstelling en ontdekte ze dat vooral veel mannen niet op voetbal gaan of er juist vanaf gaan wegens hun huidskleur en seksuele geaardheid. Voor Faas was het ook van belang om de voorstelling op locatie te maken. Dat de toeschouwers niet het idee hebben dat ze in een voorstelling zitten en wordt er anders gereageerd dan in het theater. Voor de maker is dit erg interessant.

Faas deed uitgebreid onderzoek bij het maken van de voorstelling en ontdekte ze dat vooral veel mannen niet op voetbal gaan of er juist vanaf gaan wegens hun huidskleur en seksuele geaardheid. Voor Faas was het ook van belang om de voorstelling op locatie te maken. Dat de toeschouwers niet het idee hebben dat ze in een voorstelling zitten en wordt er anders gereageerd dan in het theater. Voor de maker is dit erg interessant.