Anima II, Nick Verstand 2018


Anima II is een audiovisuele installatie van de Nederlandse kunstenaar Nick Verstand. Het werk bestaat uit een bol met een doorsnee van 2 meter waarop geprojecteerd wordt. De hypnotiserende projectie doet je in eerste instantie denken aan een zijden laken waar de wind doorheen wappert. Door de wind ontstaan er rimpels.

Het werk is gebaseerd op de Chinese filosofie die van vijf elementen uitgaat; hout, water, vuur, metaal en water. De projectie die van binnenuit de bol komt is een verwijzing naar deze elementen. Zo heeft de kunstenaar de elementen op zijn eigen manier weergegeven een bepaalt een algoritme de bewegingen van de rimpels. Zo is ieder moment uniek.

Ook hangt het werk op ooghoogte om je bijna te dwingen om een relatie aan te gaan met het werk. De vijf elementen werden ook gebruikt voor het geluid. Zo trok Nick het bos in om met de elementen geluid te maken die hij vervolgens monteerde naar een opname.

http://nickverstand.com/projects/anima-ii/