Propaganda, Slavko Martinov & Mike Kelland, 2012


Hoe ziet de westerse wereld er uit door Noord Koreaanse ogen? In deze film die via youtube in 10 delen werd verspreid wordt hierop een mogelijk antwoord gegeven. De film toont de westerse wereld op een negatieve propagandistische manier zonder onwaarheden te verkondigen. Gesmokkeld uit Noord Korea levert de film o.a. een ontluisterend beeld op van het westerse media landschap. Het was dan ook geen verrassing dat de film al snel een grote hit op youtube is geworden.

Maar is dit wel echt een Noord Koreaanse film? Langzaam ontstaat twijfel. Zou het echt zijn of niet. Je begint te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de boodschap. En ja, dan blijkt de hele film een mockmumentary van de Nieuw Zeelandse filmmakers Slavko Martinov & Mike Kelland die er eind 2012 voor uitkomen dat zei de makers zijn. De overtuigingskracht van de film is echter zo groot dat zelf de Zuid Koreaanse regering in dit eerste instantie niet geloofd en vasthoud. Misschien wel het meest bizarre van het verhaal is dat de acteur die een Noord Koreaanse professor speelt wordt aangeklaagd voor het verspreiden van Noord Koreaanse propaganda.

http://propagandafilm.net/Propaganda/about/