Code Verse, Ryoji Ikeda, 2018


In een grote zaal, volledig verduisterd, wordt je overweldigd door een grote hoeveelheid data die op je af komt. Beeld en geluid komen samen in dit werk. Om te beginnen hoor je veel scangeluiden en bliepjes, daarnaast wordt door middel van snel veranderend beeld veel informatie op je afgevuurd.

De installatie van Ryoji Ikeda, een data-analist en beeldmaker, is een overzicht van verschillende zaken die bij elkaar komen. Het is een samenwerking tussen NASA, CERN en het Human Genome Project. Dit zijn organisaties die zich bezighouden met het verzamelen en het verwerken van data, wereldwijd. Het videowerk is hier ook een samenloop van. Het werk nodigt uit om erbij te gaan zitten of om je eigen gepaste afstand van het werk te bepalen.

De boodschap van het werk is gelinkt aan de hoeveelheid aan data die wij dagelijks op ons af krijgen en die we allemaal op onze eigen manier moeten zien te verwerken. Het werk kan verschillend ervaren worden. Er is een samenloop van geluid en beeld, waardoor er veel prikkels op de kijker afkomen. Tegelijkertijd kan dit ook als heel rustgevend ervaren worden.