Once upon a time in Hollywood, Quentin Tarantino, 2019


Once upon a time in Hollywood is een film van Quentin Tarantino. Leonardo DiCaprio heeft een rol als acteur en Brad Pitt als zijn beste vriend, chauffeur en stuntman. Samen leven zij in het Hollywood van de jaren ‘70. De buurvrouw van Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) is Sharon Tate.

Hollywood werd in 1969 opgeschrikt door de Manson-moorden. Sharon Tate is in 1969 op een gruwelijke wijze vermoord door aanhangers van de bendeleider Charles Manson. In de film wordt Sharon Tate niet vermoord maar komt Charles Manson wel voor. 

De film bestaat uit uiteenlopende scènes en heeft talloze verwijzingen naar het verleden. Quentin Tarantino speelt met de werkelijkheid die wij kennen. Hij speelt met feit en fictie. Ook stelt Tarantino belangrijke vragen. Wat betekent het om ouder te worden, in een wereld die alleen jeugd hoog heeft staan? 

Het Hollywood uit de jaren ‘70 wordt in zijn geheel weergegeven. Van blikken met worstjes, auto’s, bankjes die op straat staan, liftende hippies tot aan flashbacks naar films die speelden. 

Het is een amuserende film met een veel diepere ladingen. Mooie shots en ontzettend veel details. Er is voorkennis nodig om de film helemaal te begrijpen. Het lijkt allemaal heel mooi te zijn maar ondertussen gaat het toch over één van de gruwelijkste moorden van Hollywood.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/13/weemoed-over-het-verstrijken-van-de-tijd-a3969928