Barca Nostra, Christoph Büchel, 2018-2019


Een vissersboot die bestemd was voor een crew van maximaal 15 mensen zonk in april 2015 toen het honderden migranten vervoerde. Het zonk toen het in botsing kwam met een Portugees vrachtschip in het Siciliaanse kanaal, 96 km voor de Libische kust en 193 km ten zuiden van het Italiaanse eiland van lampedusa, in internationale wateren. Slechts 28 mensen overleefden de ramp. 

Toen het schip gelokaliseerd was, besloot de Italiaanse regering het schip over te nemen en een onderzoek te starten om de lichamen te identificeren. De Italiaanse president stond erop dat het schip naar Brussel moest zodat Europa de verantwoordelijkheid kon nemen voor de migratiecrisis. 

Over alle genoemde voorstellen werd  gedebatteerd, maar geen enkele werd gerealiseerd. Toen besloot de overheid het scheepswrak over te dragen aan Christoph Büchel. 

Het scheepswrak, Barca Nostra, werd getoond op de Biënnale in Venetië van 2019. Het staat symbool voor onze werkelijkheid, menselijke tragedie. Het verwijst naar onze collectieve verantwoordelijkheid die we, helaas, niet nemen.