Maniac, Cary Joji Fukunaga, 2018


New York. Twee dolende zielen, Owen en Annie, melden zich bij een vreemd farmaceutisch bedrijf dat experimenteert met pillen die het menselijk lijden overbodig moeten maken. In de serie Maniac kijk je mee in hun hoofden. Je gaat mee in de mentale avonturen die de pillen of de psychische aandoening van Owen veroorzaken. 

Owen en Annie, Jonah Hill en Emma Stone, komen elkaar in iedere droom tegen. Het ene moment zitten ze in de jaren tachtig en zijn Annie en Owen een getrouwd stel, later verplaatst de actie zich naar een omgeving die doet denken aan de fantasywereld van Lord of the Rings. Zo speelt Maniac met verschillende genres: scifi, comedy, fantasy, misdaad.

Ook de ‘echte’ wereld is boeiend. Maniac speelt zich af in een futuristische versie van de jaren tachtig van de vorige eeuw, waar mensen niet worden gevolgd door cookies van Google of Facebook, maar door Ad Buddies, echte mensen die naast je gaan zitten en gepersonaliseerde advertenties oplezen. 

Owen en Annie krijgen de kans om aan hun uitzichtloze bestaan te ontsnappen en een pil te nemen die bevrijd van alle mentale kwalen. Om dit te bewerkstelligen moeten eerst alle vreselijke trauma’s onder ogen gezien worden. Maniac is een interessante, prachtig vormgegeven en een soms humoristische serie maar heeft ook absoluut een diepere lading.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/20/maniac-laat-zich-moeilijk-in-een-hokje-stoppen-a1617274