The New Life, Anthea Hamilton, 2018


De schotse ruit. Een eeuwenoude traditie in Schotland. Verscheidene families hebben een eigen ruit. Anthea Hamilton komt oorspronkelijk uit Jamaica maar was gefascineerd door de Hamilton ruit. Een rode ruit, met blauwe strepen. 

In het werk ‘The New Life’ heeft ze de muren en vloer bedekt met de ruit. In Jamaica kunnen achternamen verwijzen naar een complex verleden. In de installatie vraagt Hamilton aandacht voor de ruit als verhaal, niet alleen voor haarzelf, maar ook vooral voor de mensen die de achternaam delen. 

De Hamilton ruit is een achtergrond voor de sculpturen die Hamilton in de ruimte plaatst. Het geeft een podium. Hamilton onderzoekt in haar sculpturen de diverse cultuurgeschiedenis, maar ook de jaren ‘70. Ze speelt met verschillende kunsthistorische elementen zoals Art Nouveau en Italiaans design. 

De installatie als geheel is een opsomming van onderwerpen en interesses. Als geheel is het een verhaal, met nog te vertellen verhalen in zich.

https://www.secession.at/en/exhibition/anthea-hamilton/