48 War Movies, Christian Marclay, 2019


Christian Marclay’s werken bestaan uit het hergebruiken van bestaande video’s, foto’s en geluiden. Hij bewerkt en manipuleert ze tot een nieuw werk. Een video. 

In dit werk van Marclay zijn 48 Oorlogsfilms over elkaar geplakt. Ook al kan de toeschouwer niet de hele beelden zien, maar fragmenten, wordt het wel duidelijk dat het om oorlog gaat. Ook het geluid versterkt dat. Je hoort explosieven en bommen vallen. 

Er is geen focuspunt in de video. Het is aan jou waar je naar kijkt. Het ademt een duisternis. Het is overweldigend en moeilijk om naar te kijken, maar de enorme stroom van actie oefent een primaire aantrekkingskracht uit.

Marclay’s video is een loop. Er is geen begin en geen einde. Het stopt nooit. Net zoals de altijd voortdurende oorlogen wereldwijd. 

http://www.artnews.com/2019/08/22/christian-marclay-venice-biennale-new-york/