Outsiders, Theater Utrecht en DOX, 2019


Hoe is dat, om niet goed in je klas opgenomen te worden?

Speciaal voor het voortgezet onderwijs hebben Theater Utrecht en DOX een theatervoorstelling gecreëerd die onderwerpen als pesten en buitenbeentjes behandelt. Deze thema’s spelen een grote rol in de belevingswereld van een tiener. Deze jongeren zitten volop in een periode van onzekerheid en een zoektocht naar de eigen identiteit. De voorstelling is dan ook van grote waarde voor de scholen: door middel van kunst wordt onder de leerlingen bewustzijn gecreëerd van actualiteiten en het eigen gedrag. De performers hebben alledaagse kleding aan en verrichten alledaagse handelingen, om zo dichterbij de belevingswereld van de doelgroep te kunnen komen. Op deze manier zullen de leerlingen zichzelf sneller herkennen in de verschillende rollen.

Waar normaal gesproken het publiek naar de voorstelling toe gaat, is dat hier anders. De voorstelling komt naar het klaslokaal. De groep zit in een kring rondom de voorstelling en creëert door deze kleine afstand meer connectie met het verhaal. Dit is een interessante artistieke keuze, aangezien de locatie en faciliteiten telkens anders zijn. Dit houdt de acteurs, maar ook de makers scherp.