The Season’s Canon, Crystal Pite, 2016


De spectaculaire choreografie The Season’s Canon van Crystal Pite is een abstracte vertaling van het verloop van een jaar en zijn seizoenen. Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken en de overgangen tussen de seizoenen gaan geleidelijk, net zoals wij het ook ervaren.

Er dansen in totaal 54 dansers mee aan het stuk, dit enorme aantal is één van de belangrijkste redenen waarom deze choreografie geslaagd is. Pite maakt in het stuk continu gebruik van bewegingen die door de dansers heen als een soort wave voortbewegen. De beweging start bij de voorste of achterste danser en als een reeks dominostenen wordt deze doorgegeven naar de volgende tot de reeks voorbij is. Op een gegeven moment wordt er bijna elke seconde een beweging geïnitieerd en doorgegeven, wat veel concentratie en een perfecte timing van de dansers vereist.

Pite heeft voor dit stuk een letterlijke vertaling van de muziek van Vivaldi (The Four Seasons) naar het podium gebracht. De zachtheid, maar ook de kracht komen duidelijk naar voren. Ook worden de accenten van de muziek omarmt door de bewegingen van de dansers.

De choreografie laat ons stilstaan bij een natuurlijk en dagelijks proces. Wat doen de seizoenen met ons? Hoe laten ze ons voelen?