Vertigo Sea, Purple and Four Nocturnes – John Akomfrah, 2015/2017/2019


John Akomfrah is een Britse kunstenaar, schrijver, filmregisseur en curator van Ghanese afkomst. Zijn politieke en radicale ideeën komen tot uiting in zijn films. 

De video’s van Akomfrah zijn vaak verhalende beelden die ons laten nadenken over de manier waarop wij met onze planeet omgaan. Daarbij betrekt hij ook de zelfdestructieve houding en handelingen van de mens. De uitstervende olifantenpopulatie fungeert als middel om het verhaal over te brengen. 

Akomfrah heeft de beelden opgenomen in het Afrikaanse landschap. Er zijn korte, snelle beelden te zien die kleurrijk zijn die afgewisseld worden met wat tragere beelden. Het werk bevraagt de vluchtigheid van onze tijd en tegelijkertijd zijn sterfte en verlies ook onderwerpen die aangesneden worden. 

De drie schermen waren samen te zien als installatie op de 58e editie van de Biennale in Venetië (2019). https://www.smokingdogsfilms.com/projects/