ROBOT, Vis à Vis, 2019


Fotograaf: Anna van Kooij

Waar bij de meeste theaterstukken de nadruk vooral op het spel en het verhaal ligt, is dat bij ROBOT niet het geval. Het decor bestaat uit een volledige nieuwe wereld: kleine uitvindingen die gemaakt zijn door Aad (de hoofdpersoon). Er is een opvangsysteem voor water, een verzameling robots, hijskranen, een moestuin en een huisje gebouwd in een oud tankstation. 

Het echtpaar Aad en Betty leiden een volkomen zelfvoorzienend leven in een gerobotiseerde wereld. De invalide Betty moet echter bij Aad weg óf zelf een zorgrobot aanschaffen. Beide opties staan het echtpaar tegen en zij blijven weerstand bieden tot zij er niet meer omheen kunnen. Betty bouwt uiteindelijk een band op met haar zorgrobot, tot grote ergernis van Aad. De dreiging van de kunstmatige intelligentie is continu aanwezig. Uit nood moeten Aad en Betty weg, het decor voor deze scène is op spectaculaire wijze vormgegeven.

De voorstelling laat je nadenken over hoe de wereld eruit zou zien als robots een vanzelfsprekende rol zouden hebben in het dagelijks leven.