Back to mama’s future, Moira Ricci, 2009


De Italiaanse fotografe Moira Ricci volgt het leven van haar moeder via oude familiefoto’s. De serie draagt de titel “20.12.53 – 10.08.04”, naar de geboorte- en sterfedatum van Ricci’s moeder. We zien moeder op verschillende oude foto’s, in kleur en zwartwit, waarin de kunstenares zichzelf in heeft gemonteerd. Door met passende kledij en houding in de foto’s van haar moeder te poseren, kan Ricci plotseling haar moeder’s leven mee beleven alsof ze er zelf bij was. Hoewel ze letterlijk onderdeel van de foto’s wordt, oogt ze toch als een buitenstaander, een voyeur. De fotoserie oogt daardoor als een subtiel en intiem eerbetoon aan een leven dat abrupt eindigde.

Back to mama's future5

Back to mama’s future, Moira Ricci, 2009

Back to mama's future3

Back to mama’s future, Moira Ricci, 2009

Back to mama's future2

Back to mama’s future, Moira Ricci, 2009

Back to mama's future1

Back to mama’s future, Moira Ricci, 2009

http://www.strozzina.org/manipulatingreality/e_ricci.php#content