50 50, Oliver Laric, 2007


Voor het werk 50 50 verzamelde Oliver Laric vijftig verschillende imitaties van rapper 50 Cent van Youtube (we horen In Da Club, Candy Shop, allebei 2003 en How We Do, 2004). Laric werkt vaak met bestaand beeld, ‘found footage’ van het internet dat hij op nieuwe manieren combineert en in context zet. Hierdoor kunnen we de beelden ook op nieuwe manieren interpreteren en nodigen zijn werken uit tot reflectie op ons mediagedrag.

“[aura’s social basis for it’s present decay] rests on two circumstances, both linked to the increasing significance of the masses in contemporary life. Namely: the desire of the present-day masses to ‘get closer’ to things spatially and humanly, and their equally passionate concern for overcoming each thing’s uniqueness by assimilating it as a reproduction.

From Walter Benjamin, The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction.