Perfect Paul: On Freedom of Facial Expression, Arthur Elsenaar, 2012


Arthur Elsenaar verricht artistiek onderzoek naar de expressieve mogelijkheden van een door de computer aangestuurd menselijk gezicht. Hij is gepromoveerd in ‘facial hacking’ en is de bedenker van de ‘algoritmische gelaatschoreografie’.

In de performances Huge Harry en Perfect Paul onderzoekt een computer menselijke communicatie door Arthur’s gezicht te gebruiken als studiemateriaal.

In 1780 ontdekte Luigi Galvani dat je de poot van een dode kikker kan laten bewegen met behulp van elektriciteit. Elsenaar gaat hierop verder door met de computer kleine gezichtsspieren aan te sturen met lichte stroomstootjes. Hierdoor is zijn gezicht in staat veel meer gelaatsuitdrukkingen te tonen dan we kennen van een normaal, door het brein aangestuurd gezicht.