Escape from Woomera, 2003


Escape from Woomera is een (onafgemaakte) videogame uit 2003, gemaakt door Australische journalisten, spelmakers en kunstenaars. Het is gebaseerd op een onderzoek naar de omstandigheden in het Woomera Immigration Center (een soort asielzoekerscentrum) midden in de de Australische Simpsonwoestijn. De vluchtelingen werden hier opgesloten totdat ze werden toegelaten of totdat ze als vluchtelingen werden geweigerd en uitgezet. Het centrum lag ver van de bewoonde wereld zodat de vluchtelingen zeer geïsoleerd waren. Ze hadden geen recht op beweging of sport, geen toegang tot de pers en geen fatsoenlijke advocaten. Er was zelfs sprake van folteringen. Als uiteindelijk de media lucht krijgen van de onmenselijke toestanden in Woomera ontstaat er heftige kritiek die gepaard gaat met rellen, ook in het kamp zelf. Uiteindelijk wordt het centrum in 2003 gesloten. Het spel is een ‘tool’ geweest om deze toestand onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

De game is hier gearchiveerd: http://julianoliver.com/escapefromwoomera/