We are all Maijd, 2009


We are all Maijd, 2009

We are all Maijd is een reactie van een Iraanse online community op de arrestatie van mensenrechtenactivist Maijd Tavakoli. Tavakoli was een prominente leider in de pro-democratie beweging en had veel kritiek op het Iraanse regime. Hij werd in 2009 gearresteerd tijdens de protesten die na de presidentiële verkiezingen plaatsvonden. Hij had tevergeefs geprobeerd te vluchten, vermomd in vrouwenkleding met een hijab aan. Zijn arrestatie kreeg veel internationale aandacht. Om solidariteit te tonen hebben honderden mannen de foto die net na de arrestatie van Tavakoli werd genomen, nagemaakt en op facebook gepost. Op deze manier werd de hijab een symbool van solidariteit en trots. Ondanks de grote steun van de online community, is Maijd Tavakoli veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar. De online campagne We are all Maijd is een voorbeeld van de grote rol die internet heeft gespeeld in de opstand tegen regimes gedurende de Arabische Lente. Internet zorgt ervoor dat activisten elkaar makkelijker kunnen vinden en zich samen kunnen organiseren.  

Schermafbeelding 2017-05-21 om 10.52.50 Schermafbeelding 2017-05-21 om 10.53.02 Schermafbeelding 2017-05-21 om 10.53.23