A New Republic, Kehinde Wiley, 2015-2017


kehinde wiley

A New Republic, Kehinde Wiley, 2015-2017

Al jaren houdt kunstenaar Kehinde Wiley zich bezig met het mixen van verschillende culturen. Door hedendaagse afro-amerikaanse mannen en vrouwen af te beelden in de traditie van het Europese portret stelt Wiley de toeschouwer vragen over ras, geslacht en macht. Voor het werk A New Republic haalt Wiley de modellen voor zijn schilderijen van straat. De machtige personages uit de Europese meesterwerken zijn vervangen door alledaagse personen in hoodies, sneakers en baseballpetjes en steken zo sterk af tegen de achtergrond. Volgens Wiley schenkt het werk aandacht aan de afwezigheid van afro-amerikanen in historische-culturele portretten.

 
Hier vind je een overzicht van het werk van Wiley: http://kehindewiley.com

2015_Kehinde_Wiley_EL137.33_2805WKehinde Wiley (American, b. 1977). Willem van Heythuysen, 2005. Oil and enamel on canvas, 96 x 72 in. (243.8 x 182.9 cm). Virginia Museum of Fine Arts, Richmond; Arthur and Margaret Glasgow Fund, 2006.14. © Kehinde Wiley. (Photo: Katherine Wetzel, © Virginia Museum of Fine Arts)