Episode III: Enjoy Poverty. Renzo Martens, 2008

Episode III: Enjoy Poverty, Renzo Martens, 2008

Episode III, oftewel ‘Enjoy Poverty‘, is de 90 minuten durende filmregistratie van Renzo Martens’ activiteiten in de Congo. De film stelt dat beelden van armoede het meest lucratieve exportproduct van Congo zijn, dat deze beelden meer inkomsten genereren dan de traditionele export, zoals goud, diamanten, of cacao. De armen zelf, die in feite in dit systeem natuurlijke hulpbronnen zijn, trekken volgens Martens echter nauwelijks profijt uit dit systeem. Martens zet een emancipatie-programma op dat tot doel heeft de armen te leren hoe te profiteren van hun armoede. Zo worden Congolese fotografen aangemoedigd om over te stappen van het fotograferen van bruiloften en partijen naar het fotograferen van rampspoed en oorlog. Martens wil hiermee ook de objectiviteit en betrouwbaarheid van de stereotype beelden bevragen die steevast uit rampgebieden komen. Episode 3 is een verwarrende film die ongemakkelijke vragen oproept.

 

Het is de eerste lange film van de 35-jarige kunstenaar Renzo Martens, die twee jaar in Congo rondzwierf. Martens neemt in de film verschillende rollen aan. Nu eens is hij journalist, dan weer hulpverlener. Hij is een fluitende, ijdele rugzaktoerist, een soort missionaris die dorpsbewoners vraagt ‘hun armoede te omarmen’. De film van Martens – ‘geen documentaire, maar een kunstwerk’ – is een brisante bijdrage aan het publieke debat over nut en noodzaak van ontwikkelingssamenwerking.

(bron: Renzo Martens ‘Medeleven is niet genoeg’, Vrij Nederland, 15-11-2008)

Meer informatie: 

Website Renzo Martens: http://renzomartens.com/episode3/film

Twan Huijs interviewt Renzo Martens over zijn film http://www.npo.nl/interview-regisseur-renzo-martens/19-11-2009/VPRO_1138872

Recensie NRC http://weblogs.nrc.nl/idfa/2008/11/21/reuring-met-renzo-martens/